• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Livekarusellens historia

Livekarusellen startade i Östergötland 1987 under namnet "Rockkarusellen" och var länge en plantskola för unga Linköpingsmusiker. Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten är tex några av artisterna som började sina musikkarriärer i Rockkarusellen.

Tidningsartikel om Livekarusellens historia

Bilden ovan är tagen från Studiefrämjandets tidning Cirkeln. Öppna bilden som pdf här.

Sveriges största musikturné

Livekarusellen (tidigare Rockkarusellen) var länge Sveriges största turné och musiktävling. Som mest deltog årligen 600 artister fördelade på 400 spelningar! Sedan några år har tävlingsmomentet tonats ned och fokus ligger istället på artisternas individuella utveckling samt att ge och få konstruktiv feedback.

Arrangörer är Studiefrämjandet, och samarbete har ofta skett med landets fritidsgårdar och lokala arrangörsföreningar. Syftet med Livekarusellen har alltid varit att ge oetablerade artister möjligheten att spela live och att utvecklas som band, musiker och människor.

Riksfinaler och riksfestivaler

Livekarusellen har tidigare bestått av ett större tävlingsmoment. Bland annat fick riksvinnarna varje år en stor Sverigeturné som en del av priset. Här kan du läsa om tidigare vinnare, tidigare finalarenor samt andra milstolpar i Livekarusellens historia.

1987: Rockkarusellen föds i Linköping

I samband med Linköpings 700-årsjubileum avsätter kommunen extra pengar för att arrangera rockkonserter. Arbisteatern, Studiefrämjandet och fritidsgårdarna beslutar att pengarna ska komma fritidsgårdarna till godo för att främja de lokala rockbanden. Rockkarusellen föds, 54 band deltar och Silver Wings vinner finalen i Folkets Park. Louise Hoffstens band Laktritstuttarna är en annan av finalisterna.

1992: Lasse Winnerbäck vinner

Lasse Winnerbäck deltar i karusellen, både som soloartist och tillsammans med bandet Snoddas. Det blir Snoddas som tar förstaplatsen. En annan medlem i gruppen är Anders Johansson, senare känd från komikerduon Anders och Måns. Snoddas splittras 1994 men återförenas kort 2009 för ett gig på Hultsfredsfestivalen.


 

2002: Linköping och Norrköping

Tävlingen växer. Två separata karuseller arrangeras när Rockkarusellen, efter 15 år, exporteras till grannstaden Norrköping. Midnight Caravan segrar i Linköping och Curbstone tar hem Norrköpingsfinalen.

2003: Hela Östergötland snurrar

Nu börjar det ta fart! Rockkarusellen arrangeras i hela Östergötland och trallig popmusik är melodin och vinnarreceptet på distriktsfinalen. Mainstreet från Norrköping upplöses strax efter segern men medlemmarna går vidare till framgångsrika popband som Eskju Divine och Zackarias.

 

2006: Gig dygnet runt

Premiär för det något udda konceptet Dygnsrockat. På Kulturkammaren i Norrköping spelar 50 artister nonstop från lördag förmiddag till söndag lunch. Snacka om maratonkonsert! Dygnsrockat omformas 2009 till Katapulten och arrangeras då i hela landet.

2007: 20-årsjubileum i stor ishall

Wow! 20-årsjubileumet av Rockkarusellen firas med en pampig final i Linköpings största ishall, Cloetta Center. Nästan 1000 åskådare ser The Majority Says vinna. Sångerskan Lovisa Negga har också tagit karriären vidare som hyllad soloartist.

2008: Första riksfinalen

Rockkarusellen blir en riksangelägenhet och arrangeras nu i åtta distrikt. Den allra första riksfinalen äger rum i Linköping Konsert & Kongress. Vinnare blir Norrköpingsgruppen Caveman Blues med profilen Zebastian Swartz i spetsen.

 

2009: Hela Sverige snurrar

Nu är äntligen hela landet engagerat i karusellen. Riksfinalen arrangeras på Lokomotivet i Eskilstuna och metalcorebandet Safemode från Uppsala tar en överlägsen seger. I priset i år ingår, förutom en Sverigeturné, även en mindre turné i Tyskland. 2009 är också året då delmomentet Katapulten införs, vilket innebär att alla distriktets band spelar under en specifik helg.

 

2010: Första tjejen vinner

Riksfinalen arrangeras i förra årets vinnares hemstad, Uppsala. Intressant nog vinner även detta år en Uppsalaartist, Clara Lindsjö. Clara blir extra intressant då hon är den första tjejen som vinner och dessutom med en musikstil som är unik i karusellsammanhang. Clara uppträder solo och använder looppedaler, tomma flaskor och sin röst som enda instrument.

 

2011: 25-årsjubileum på Tyrol

Rockkarusellen firar 25 år och involverar nu över 600 artister. Riksfinalen går av stapeln på Tyrol i Stockholm och vinns av State of Grace från Heby. State of Grace hyllas sedan på den stora musikbranschmässan Popkomm i Berlin.

 

2012: Beundran och kritik

Kontroversiella Cupid Kidz från Lund vinner riksfinalen på Tyrol i Stockholm. Den kvinnliga duon med sina texter om sex, bajs och knark blir föremål för både beundran och hård kritik. Stora diskussioner blåser upp om yttrandefrihet och vad som är okej att uttrycka.

2012 är också året då Rockkarusellen byter namn till Livekarusellen. Anledningen är att tydligare signalera att alla musikstilar är välkomna.

 

2013: Finalen livesänds på nätet

Detta år sänds riksfinalen live för första gången och tusentals personer följer den på webben. Legendariska rockklubben KB i Malmö är finalarenan och vinnare blir popbandet Paint Everyday Orange från Linköping.

 

2014: Turné i Kroatien för vinnarna

Egonuat från Borås fick feedbackpanelen på fall och kammade hem vinsten 2014. Riksfinalen gick av stapeln på Nöjesfabriken i Karlstad och vinsten innebar också att bandet fick åka till Kroatien på en miniturné.

 

2015: Explosiv energi som vinnarrecept

Med grym energi och en fantastisk scenshow kammade Dandrylion från Borlänge hem förstapriset. Feedbackpanelen motiverade sitt val med att "bandet bjöd på explosiv energi och grymt samspel på scen och att de höll publiken tveklöst fängslade hela numret igenom". Även här gick riksfinalen av stapeln i Karlstad och Nöjesfabriken.

 

2016: Innerlighet och känsla imponerade

Stockholmsbandet Public Void kammade hem vinsten och juryn imponerades av "innerligheten som griper tag om lyssnaren och framträdandet som kändes i hela kroppen". Samtidigt etablerades Nöjesfabriken i Karlstad som riksfinalens hemmaplan. Detta var tredje året i rad som evenemanget hölls där.

 

2017: Riksfinal blir riksfestival

Detta året bytte arrangemanget namn från riksfinal till riksfestival. Tävlingsmomentet blev mindre viktigt och fokus blev istället på individuell utveckling och feedback. Platsen var även denna gången Nöjesfabriken i Karlstad. Three Dead Fingers från Västerås fick flest poäng och blev därmed Livekarusellens allra yngsta vinnare. Alla i bandet var enbart mellan 12 och 13 år. 

 

2018: 5-årsjubileum för Nöjesfabriken

Retrorockarna i Children of the Sün från Arvika tog hem flest poäng av jury och publik. Samtidigt firades det att detta var femte året i rad som riksfestivalen hölls på Nöjesfabriken i Karlstad.

 

2019: Riksfestivalen flyttar till Norrköping

Efter fem år kändes det dags att flytta riksfestivalen från Karlstad. Den nya arenan blev Värmekyrkan i Norrköping. För andra året i rad blev det en Arvikagrupp som tog hem segern i Livekarusellens riksfestival. Nephila med sin 70-talsinspirerade spacerock vann en övertygande seger. 

 

2020: 

Digital riksfestival för Live- och Danskarusellen 2020

I och med Coronakrisen var vi tvungna att ställa in årets riksfestival för Live- och Danskarusellen. Istället erbjöd vi en fantastisk digital riksfestival under sommaren 2020 på www.facebook.com/livekarusellen och www.facebook.com/Danskarusellen/.